Over IJs & Koek

In de winkel van IJs en Koek in Oud Langbroek waan je je in het Openlucht Museum. Ware het niet dat het meest verrukkelijke zelfgemaakte schep- en softijs verkocht wordt. Dorpsgenoten en passanten weten de weg naar de Langbroekerdijk A83, vlakbij de supermarkt.

door Monique José Timmermans 

 

 Richard Zoontjes kocht het oudste pandje van Langbroek als woonhuis. Sinds jaar en dag was er een tabaks- annex snoepwinkeltje in gevestigd. En de sfeer van dat authentieke winkeltje wilde hij niet verloren laten gaan. Sterker nog, de naastgelegen kamer is ook open voor het publiek. ,,Men kan hier rustig even zitten, het is alsof je bij je oma op visite bent. Alleen oma is niet thuis”, lacht Zoontjes, die zelf achter de winkel/huiskamer woont.

Boerenbont servies in de oude inbouwkast, persjes op de tafel en een schouw met tegeltjeswijsheden. ,,Veel attributen die hier staan, heb ik in de loop der jaren bij elkaar gespaard en vaak ook gekregen van mensen wiens oma overleed.” Pas op bij vertrek, bukken voor het lage deurtje. Het pand is volgens de rijksmonumentenlijst een tot winkel/woonhuis verbouwde boerderij uit de 18e-19e eeuw. En Zoontjes weet boeiend te vertellen over de oude elementen die hij heeft teruggevonden en deels in zicht heeft gebracht. ,,En de weg hiervoor was natuurlijk nog een zandpad/gravelweg. Het asfalt ligt inmiddels 40 centimeter hoger dan de vloer in de woonkamer.”
Terug naar de winkel zelf. De toonbank aan de snoepkant is meer dan honderd jaar oud. De kassa en de oude blikjes Droste cacao ademen vroeger. Achter de toonbank planken met potten snoep. ,,Die snoepkant heb ik zo gelaten vanwege de sfeer. De mensen komen hier vooral voor het ijs.”

De eigenaar van een cafetaria in Driebergen staat graag in Oud Langbroek in de winkel ijs te maken en te verkopen. ,,Dit is echt mijn hobby.” Van vers fruit wordt het sorbetijs gemaakt en ook aan de andere smaken stelt Zoontjes hoge eisen. ,,Rommel is overal te koop, hier koop je kwaliteit.” Er is keuze uit zes smaken. Meestal hazelnoot en vanille, stracciatella, aardbei en mango en nog een. ,,Bij warm weer maak ik ook citroenijs bijvoorbeeld.” Altijd vers. Dat is het voordeel van minder soorten, de omloopsnelheid is hoger. Naast het schepijs komen veel mensen voor het naar eigen recept bereide softijs. IJs en Koek is geopend van dinsdag-zaterdag van 14.30 tot 21.00 uur (in juli en augustus ook op maandag) en op zondag van 12.00 tot 20.00 uur. Buiten de vakanties is de winkel bij slecht weer doordeweeks gesloten.